Miért van neked is szükséged egy mentorra?

Gyerekként rajongtam a vadnyugati filmekért, mindig csodálattal néztem a helyi indiánokat, akik mindent tudnak a tájról, ismerik a fűszálakat és tudják, ha éppen valaki járt már azon az úton. Egy induló vállalkozó nagyon sokban hasonlít azokra, akik annak idején Amerikában elindultak meghódítani a vadnyugatot, de legfőképp: nekik sem árt egy idegenvezető… 

Ismeretlen vizeken 

Szinte teljesen mindegy, hogy céget alapítasz vagy KATA-s egyéni vállalkozó, vagy. Nagy valószínűséggel számodra teljesen ismeretlen úton indultál el. Biztosra veszem, hogy a könyvelőd az, akihez minden ügyes bajos dologgal először fordulsz. A saját meglévő ismeretségi körödön túl ő az első olyan ember, akinek megnyílsz és elmondod, hogy pontosan mivel szeretnél foglalkozni. Jellemzően tudnak valamennyire segíteni, valóban tényleg széles az ismeretségi hálójuk, de egyáltalán nem ez az elsődleges feladatuk. 

Kínodban könyveket bújsz, ingyenes anyagok tömkelegét nyálazod át, kurzusokat vásárolsz. Elköveted azt a tipikus hibát, amit mindenki, önerőből próbálsz valami nagyon felépíteni úgy, hogy halvány lila segédfogalmad sincs arról pontosan mit is csinálsz. Emiatt egyre inkább frusztráltabb leszel és a végén feladod. Simán lehet, hogy a cél előtt egy lépéssel, de feladod és azt mondod, hogy neked ez nem megy. Inkább visszamész a balettba ugrálni. 

A mentor a te révészed 

Amikor egy utazó megérkezett egy folyóhoz, a révész segítségét kérte, hogy átjusson rajta. Az eléd gördülő akadályok lesznek jelen esetben a folyók. Mindig két lehetőséged van, az első, hogy átúszod kockáztat azt, hogy elmerülsz és megfulladsz. A második, hogy segítséget kérsz valakitől, aki tudja, hogy lehet ezen az akadályon átjutni. Ő lesz a te esetedben a mentor. 

El kell fogadnod, hogy nem érthetsz mindenhez. Egy kezdő vállalkozó sokszor tényleg one man show-t nyom, hiszen ő a marketinges, a webdizájner, az értékesítő stb. De nem kell, hogy mindent egyedül próbálja meg! Egy mentor nem csak abban tud segíteni, hogy milyen célokat tűzz ki, hanem abban, is, hogy egy adott problémán átlendülj. 

Ennél már csak az akkor jobb, ha nem vagy egyedül! 

Nagyon sokan emlegetik Jim Rohn-tól a következő idéztet: 

“Annak az 5 embernek az átlaga vagy, akikkel a legtöbb idődet töltöd.” 

Ez bizony igaz. Ha olyanok vesznek körül, akikkel nem tudod megbeszélni a problémáidat, mert vagy félsz velük megosztani, vagy még sosem kerültek hasonló helyzetbe annál rosszabb nincs. Bár nem vagyok kezdő vállalkozó, én is néha olyan problémákba ütközőm, amiknek a megoldását nem ismerem. Például: Ugyan építettem már webshop-ot, de a kapcsolat építéshez vajmi keveset értek, ahogy a például a landing oldal felépítéséhez is. 

Sokkal inkább olyan emberre (lásd a fentebb a révész) van szükség, aki a kezdő bizonytalanságon át tud lendíteni. Aki ki tud mozdítani az apátából (mert ez a pillanat is el fog jönni) és nem hagyja, hogy az utolsó pillanat előtt feladd, amit csinálsz. Még jobb, ha többen vagytok, így rengeteg személyes tapasztalatot tudtok megosztani egymás között és egymást is tudjátok támogatni. Ez a közösség ereje! 

Egy jó mentor segít helyesen kitűzni a célokat! És nem engedi, hogy a cél előtt feladd!
Egy jó mentor segít helyesen kitűzni a célokat! És nem engedi, hogy a cél előtt feladd!

Miért választottam a Mentor Club-ot?

Dallos Zolit még az év elején kerestem meg azzal a problémával, hogy rendbe szerettem volna rakni a Lean Control-ról marketing folyamatait. Most már lassan két hónapja dolgozunk együtt, és időközben az együttműködésünk kiszélesedett, mert kissé elvesztem a lehetőségek tárházában. Menet közben indult el Zoli Mentor Club elnevezésű programja, amibe én is csatlakoztam.

A Club lényege, hogy többnyire fiatal (hehe, végre lehetek valahol rangidős) már vállalkozással rendelkezdő vagy vállalkozni vágyó számára hoz létre on-line közösséget. Így megszűnt nem csak a Budapest központúság, hanem a rendszer ország független is. Néhány nappal ezelőtt például az on-line találkozón Németországból is vettek részt a videó hívásban. 

A #hetiwin és #heticél megosztások pedig engem is arra motiválnak, hogy ne csak üljek a seggemen és várjam a sült galambot, hanem hogy aktívan fejlesszem a Lean Control-t. Eddig azt mondtam, hogy minden coach-nak kell egy coach, most már azt mondom, hogy minden vállalkozónak kell egy inspiráló közösség. Én ezt azt hiszem megtaláltam a Mentor Club-ban! 

  

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Scroll to Top