Lean Farm – Lean a mezőgazdaságban

Ben és Rachel Hartman a saját Clay Bottom Farm elnevezésű gazdaságukban kezdte el használni a Lean szemléletet ezzel kialakítva a Lean Farm filozófiát.

Létezhet veszteség egy tanyán?

Ha valaki tanyára vagy farmra gondol akkor rögtön az jut eszébe, hogy egy kis méretű családi gazdaságban biztosan nincs veszteség. Hogy is lehetne, hiszen amit nem eszik meg a gazda azt megeszi az állat takarmányként. Ez igaz is, de a folyamatok mindig lehetnek jobbak!

A Steve Brenneman segítségével végig vitt Gemba sétáknak és a folyamatos coachingnak hála a heti 50-60 órás munkahétről 35 órásra tudták csökkenteni a munkával töltött időt. Mára Ben már két könyvet is írt a témában és igyekszik egyre több emberhez eljuttatni a Lean Farm filozófiát.

On-line képzés világszerte

A filozófia elterjedését bárhonnan és bárki számára elérhető on-line képzéssel segítik elő. Az oktatási oldal a The Lean Farm School név alatt található meg. A tanfolyam ára 950 USD (~ 290e Ft) ami hazai viszonylatban borsosnak mondható egy őstermelő számára. De egy családi gazdaságban remélhetőleg kitermelhető idehaza is ez az összeg és sokan fogják hasznosítani a módszerben rejlő lehetőségeket.

Lean mezőgazdaság hazánkban

Hazai viszonylatban sem egyedülálló, hogy a Lean-ben rejlő lehetőségeket a mezőgazdaságban is bevetik. Még diploma munka is készült ebből a témából a Miskolci Egyetemen, Terhes Katalin jóvoltából Lean szemlélet a mezőgazdaságban címmel.

Scroll to Top