Hogyan készíts oktatóvideót Zoom-al?

Nagyon sok oktatót és tanárt kihívás elé állított a korona vírus miatt kialakult kényszerű távoktatás, rengetegen kezdtek el különféle képernyő rögzítő alkalmazást használni és azt elküldeni a diákoknak. Tették ezt úgy, hogy közben a Zoom is teljesen tökéletesen használható erre! Sőt közben még mi is látszódunk, így tudunk gesztikulálni is és természetesen beszélni is előadás közben! 

Először is tisztázzuk mi is a Zoom? 

A Zoom egy videó konferencia hívásra kifejlesztett alkalmazás, ami ~7 éve indult. Fő versenytársai a Cisco Webex és Google Meet, de természetesen a lista a végtelenségig bővíthető. A Zoom felhasználóinak száma attól függetlenül töretlen, hogy többen is adatvédelmi aggályokat támasztottak vele szemben. 

Magát a szofvert innen tudjuk beszerezni, a letöltés ingyenes és természetesen a használata is lehet akár ingyenes. Az ingyenes csomagban annyi a megkötés, hogy maximum 40 percig tathat egy csoportos meeting, de az 1:1-es beszélgetésekhez nincs időkorlát. 

Képernyő rögzítés beállítása 

Először is telepítsük az alkalmazást a számítógépünkre, majd pedig nyissuk meg és jelentkezzünk be a felhasználónkkal. Ezek után a profilképünk alatt kattintsunk a fogaskerék ikonra! 

A felugró ablakban válasszuk ki a “Recording” gombor, majd pedig fent állítsuk át a rögzítés helyét, ha úgy érezzük, hogy szükséges. (pl.: több meghajtónk van, szeretnénk könnyen megtalálni a fájlokat később stb.) Ha ezzel készen vagyunk kattintsunk a képernyő jobb felső sarkában található X-re.

Ha arra van szükségünk akkor be lehet állítani azt is, hogy minden jövőbeli meeting rögzítve legyen.

Hogy rögzítsük egyszerre a képernyőt és saját magunkat is? 

Kattintsunk a “New meeting” gombra, hogy elinduljon a meeting. 

A következő ablakban láthatjuk a meeting adatait, itt nekünk a “More” gombra kell kattintanunk közvetlenül a jobb alsó sarokban látható “End Meeting” gomb mellett. Majd pedig a felugró menüben válasszuk ki a “Record on this Computer” lehetőséget, hogy azonnal elinduljon a felvétel. Ezt egyébként az Alt + R gombok együttes megnyomásával is meg tudjuk tenni bármikor. 

Itt, ha a nagy zöld “Share Screen” gombra kattintunk akkor meg tudjuk osztani a képernyőnket is, rögtön a gomb megnyomása után kiválaszthatjuk, hogy melyik ablak legyen megosztva. 

Addig a pontig amíg nem zárjuk be a megosztott alkalmazás ablakát a videó felvétel folytatódik. Viszont, ha bezárjuk akkor automatikusan leáll! Az Alt + R billentyűt együttes megnyomásával a felvételt le tudjuk állítani. 

Amint kilépünk a meetingből az “End Meeting” gomb megnyomásával a zoom legenerálja az elkészült videót és megnyitja azt a mappát, amit kijelöltünk, hogy oda mentse őket. 

Érdemes éles használat előtt többször gyakorolni, hogy gördülékenyen menjen a folyamat. Bár utólag természetesen videó vágó programmal módosítható a videó, ha szükségét érezzük. 

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Scroll to Top