Data36 - Bevezetés a Data Science világába [Élménybeszámoló]

Data36 – Bevezetés a Data Science világába [Élménybeszámoló]

Nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy lehet érhetően elmagyarázni miért fontos az adatok gyűjtése a folyamatainkról. A válasz ugyan egyszerű, azért, hogy tudjuk mi menyi ideig tart egy folyamat, és két folyamat között mennyi üres járat van. Mi kell ahhoz, hogy tudjuk egy adott folyamat mennyi időt vesz igénybe? Le kell mérnünk az idejét. Mi szükséges ahhoz, hogy tudjuk egy adott terméket mennyi idő legyártani? Adat, rengeteg adat…. és a Data Science!

Kell nekünk a Data Science?

A Data Science avagy adattudomány a megoldás minden esetben, ha nagy mennyiségű adattal dolgozunk. Ha szeretnénk a folyamatainkat átalakítani, akkor ahhoz is adatokra lesz szükségünk, hogy ezt meg tudjuk tenni. Ha már tudjuk a ciklus időket (egy-egy folyamat elvégzésnek az idejét) akkor az már egy hatalmas előre lépés. Miért? Azért mert már van információnk a múlt béli eseményekről.

De én nem mérek semmit!

Dehogy nem! Mindenki mér valamit, csak maximum nem tudatosan! Mérjük az éves bevételt, hiszen ebből készül el a cégünk mérlege. Mérjük a napi, heti, havi bevételünket, hogy tudjuk, van e pénze a cégnek a kiadásokra (Cash Flow-t készítünk). Az, hogy ezt rendezett formában, előre meghatározott céllal tesszük sokkal egyszerűbbé és átláthatóbbá fogja számunkra tenni a rendszerünket. Csak akkor fogsz tudni Lean folyamatokat felépíteni, ha tisztában vagy a folyamataidhoz kapcsolódó mérőszámokkal! Máskülönben honnan tudnád, hogy a folyamatod javult el?

Hogy fogjak neki?

Ha soha sem hallottál még az adattudományról, akkor először hallgasd meg a Biznisz Boyz Podcast “Mi az a Data Science” epizódját, amiben Mester Tomi nagyon egyszerűen, bárki számára közérthetően elmagyarázza az adattudomány alapjait.

Ha ennél is jobban szeretnéd megismerni a Data Science-t akkor pedig ajánlom neked Tomi Bevezetés a Data Science világába elnevezésű 2 órás videó kurzusát!

+ Élménybeszámoló

Mivel Tomi előadásmódja a Biznisz Boyz Podcast-ben is nagyon szimpatikus volt ezért pontosan azt kaptam, amit vártam. Sőt még többet is! Profi módon, és közérthető nyelvezetben elmagyarázott olyan dolgokat is, amik a médiában a helytelen használat miatt az én fejemben össze-vissza voltak kapcsolva.
A fa küldő startup-ban bemutatott metodika pedig azok számára is egyértelmű teszi a Lean Startup szemléletből megismert “Építs, Mérj, Tanulj” akik korábban egyáltalán nem értették azt. (Már ha van egyáltalán ilyen…) Egy dolgot sajnálok, hogy a sör főzde tartályain kívül nem volt más olyan projekt bemutatva ami nem on-line térben folyik.
Nagyon színvonalas videó kurzus volt, ami minőségében simán rávert az általam eddig elvégzett (nagyra tartott) FEMA-s és New Mexico Tech-es on-line képzéseknek. Talán egy dologgal lehetne még az összképet javítani egy PDF-ben generált diplomával!

Data36 - Bevezetés a Data Science világába
Data36 – Bevezetés a Data Science világába
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Scroll to Top