A Lean és a svédasztal [Esettanulmány + Startup ötlet]

A Lean és a svédasztal [Esettanulmány + Startup ötlet]

Aki már járt olyan helyen ahol az étkezés smörgåsbord* rendszerű, biztos látta már amikor a főpincér kérdezi az ajtóban álló pincértől, hogy hányan ettek már. Miért van erre szükség? Azért mert ebből az adatból és abból, hogy folyamatosan figyelik a fogások fogyását tudják, hogy mennyit kell még nagyjából elkészíteni. Ez egy hasra ütés alapú tömeggyártás…

Itt a svédasztal, de hol van itt a veszteség?

Mivel a konyhán előállított élelmiszerek nagy része nem használható fel később (itt most nem üzemi konyháról beszélünk ugye, hanem egy étteremről) ezért rögtön adódik egy túltermelés. Ez azért is szörnyű mert a statisztikák szerint közel 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk a kukába minden egyes évben!
Ennek kb. a 20%-a a lakosság által a szemétbe dobott élelmiszer, ami ugye közel 400 ezer tonna! 2019-ben már június 14.-én elértük a hazai túlfogyasztást, tehát felesleges élelmiszer túltermelés csökkentésével a túlfogyasztás is csökkenthető lenne.

Felelős Gasztrohős Alapítvány - Nem etetem a szemetesem!
Felelős Gasztrohős Alapítvány – Nem etetem a szemetesem!

Hogy lesz ebből Lean folyamat

Képzeljünk el a következő rendszert: a belépéskor a szoba számot nem egy A4-es papíron húzzák ki, hanem egy tableten digitális formában rögzítik. Ebből megvan az, hogy a vendégek közül hányan reggeliztek már. (Ez megfelel a Startup MVP-ének!) Kifelé menet pedig csak a vendégek számát kell már csak rögzíteni.
Egy szállodádban a külföldi vendégnél amúgy is előfordul, hogy nincs közös nyelv ezért marad a szobaszámok papír fecnikre való firkálása… Tehát megszüntettünk még egy veszteséget!

Folyamat fejlesztési lehetőségek

Ha további információkat szeretnénk gyűjteni, akkor felszerelhetjük a melegen tartó edényeket egy-egy mérleggel is. Az így nyert fogyási információkhoz ha hozzá rendelünk egy minimum készletet és egy elkészítési időt akkor máris egy JIT (Just In Time) gyártást kapunk.
A fogyási információk alapján könnyen ki lehet szűrni azokat az élelmiszereket amikből alig vagy egyáltalán nem fogy. A vendégek életkora alapján például lehet következtetni arra is, hogy egy adott menüre (pl.: a tejbegrízre) van e igény egy adott korosztályon belül.
Sőt akár az alapanyag pótlását is lehet akár automatizálni az adatoknak hála…

* smörgåsbord = A svédasztal elnevezés valóban svéd eredetű, a szendvics és az asztal szavakból áll össze

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Scroll to Top